1.10.2018 г.

Чипровци и Карлуково


Трети март 2017 година. Национален празник - Ден на Освобождението на България от турско владичество. Пътуваме към Чипровци – богато на история градче в Северозападната част на страната ни.

Разходката ни в това кътче на страната ни започна с посещение на Лопушански манастир. Красиво, спокойно и уютно място.






След като поседяхме малко там, и се насладихме на тишината, продължихме към Чипровци, където се настанихме в местната странноприемница. Прдставлява механа със стаи за спане върху нея. На терасата пред тях напомня за отминали времена тъкачен стан.


Гледка на чипровски покриви.



Главната ми цел за тази екскурзия беше Гушовски манастир – едно магично място, за което прочетох в един хубав български разказ. Не останах разочарована. Потопих се в мистиката на това свещено място.











Заредени с енергия се върнахме в градчето и се разходихме из него, за да почувстваме възрожденския дух.

В центъра му се издига Паметник на загиналите в Чипровското въстание, чиито кости се съхраняват в кулата костница, част от манастирския комплекс на Чипровския манастир.


На хълма в града са разположени останките от католическата катедрала и манастир „Санкта Мария“, които били сринати при потушаването на Чипровското възстание през 1688 г.





За другия ден оставихме посещението на Чипровския манастир по път за следващата ни дестинация – Карлуково.






Местността край Карлуково е много интересна със скалистия си ландшафт. В близост се намират пещара Проходна и Провъртеник, които сме посещавали преди години, но решихме отново да погледнем през „очите на бога“.










Отседнахме в Пещерния дом и бяхме сами в тази огромна база. Вечерта срещу нас странно  сияеха в червеникаво от спуснатите завеси стаите на известната карлуковска болница. Влакът тайнствено минаваше долу в тъмата и раздираше тишината на нощта. 








0 коментара :

Публикуване на коментар

 
;